Realitatea momentului

La un moment dat, un maestru spiritual descria trezirea folosind metafora privitului la televizor. Spunea ca trezirea este precum vizionarea unui film – esti constient de camera in care te afli si stii ca filmul la care te uiti este doar un film, si nu este real. Este ca si cand te-ai uita la drama vietii tale dar stiind ca esti mai mult decat acea drama. Acest tip de detasare a fost predat de catre maestri in meditatie de-a lungul vremurilor. Detasarea ne ofera o perspectiva mai larga si mai mult spatiu ca sa luam decizii intelepte. In mod ironic, cu cat esti mai detasat de ganduri, cu atat esti mai conectat la realitatea momentului.

Ca sa ne bucuram de vizionarea unui film, mai intai „suspendam neincrederea”. Apoi, ne identificam cu personajele si ne pierdem in drama povestii. Ne plac, de asemenea, trairile precum emotiile, iubirea, ba chiar si teama experimentate din confortul fotoliului nostru.

Nu ne-ar placea niciodata sa ne uitam la un film de groaza impreuna cu cineva care ne-ar spune mereu ca acela e suc de rosii, nu sange, iar persoana nu a murit cu adevarat, ca e doar un actor. Ajungem sa ne tocmim – stiu ca nu e real dar incerc sa ma bucur de film.

Ce-ar fi daca realitatea ar fi mult mai speciala decat ai fi putut vreodata sa-ti imaginezi sau sa visezi?

Trezirea spirituala nu este pentru toata lumea. Cand am auzit asta pentru prima data am crezut ca e gresit, insa trezirea poate sa fie o provocare dificila; e ca si cand te trezeste in mod violent dintr-un vis frumos, un ceas cu alarma. Cateodata vrei sa te culci la loc si sa te bucuri de acel vis. Asa e si atunci cand urmaresti cu placere un film si langa tine e cineva enervant care-ti aduce aminte ca nu e real. Poate sa fie foarte dificil sa te impaci cu adevarul spiritual ca viata ta e doar un vis sau o iluzie golita de orice semnificatie inerenta. Majoritatea oamenilor, si eu la fel, ar vrea sa creada ca viata lor e importanta, speciala, si ca are o semnificatie mai profunda, dar au de confruntat cu realitatea faptului de a fi o proiectie a imaginatiei lor in filmul infinit al existentei. Insa, semnificatia profunda incepe odata cu trezirea din filmul mintii, din vis.

Astfel ca, ne intrebam: si daca este mult mai speciala decat ne-am imaginat? Si daca facem parte dintr-un mister mai profund care este interconectat cu tot si toate? Dupa cum spunea Tenzin Palmo:

Meditatia este ca tu sa realizezi ca natura cea mai profunda a existentei tale este dincolo de ganduri si emotii, ca este incredibil de vasta si interconectata cu toate celelalte fiinte.

Aceasta este o tema comuna in randul marilor traditii ale meditatiei transcendentale – faptul ca realitatea se afla dincolo de gandirea noastra obisnuita si este vasta si, de fapt, plenara. Din moment ce Universul este incredibil de enorm, iar Pamantul este precum un fir de nisip in oceanul infinitului, nu este de mirare ca este imposibil sa ne imaginam. Adesea cred ca se asteapta ca oamenii sa poata conceptualiza in gandirea lor natura infinita a Universului. Dar aceasta este ca si cum am astepta ca un peste sa inteleaga algebra – nu este posibil cu echipamentul pe care il folosim.

Realitatea se afla dincolo de gandirea noastra obisnuita si este vasta si, de fapt, plenara.

In terapia mindfulness (constientiva), se face distinctia intre a fi una cu gandurile si a fi observatorul gandurilor. A fi una cu gandurile se caracterizeaza prin confuzie si lipsa separarii intre identitatea noastra si povestea din mintea noastra. Iar atunci cand suntem una cu gandurile, credinta ne este suspendata si traim viata unui personaj din propriul nostru film (sau mai multora), ceea ce poate sa fie distractiv atata timp cat stim ca nu e real si ca e doar un film. Cand suntem observatorul, putem alege sa intram in jocul gandurilor sau sa le lasam sa treaca, astfel ajungem sa detinem controlul asupra gandurilor si nu invers.

A fi absorbiti de ganduri in timpul practicii meditatiei dar si in viata este ca si cand ne uitam la un film – ne implicam in totalitate in drama devenind singura realitate si preia controlul asupra emotiilor noastre. Dar daca ne-am putea detasa de ganduri, am putea observa ca se intampla mai multe lucruri in afara lor si am putea sa experimentam tacerea spatiala a unei perspective mai largi, care este mereu acolo dar adesea trecuta cu vederea, si sa ne trezim din transa hipnotica. Precum spunea Eckhart Tolle:

Trezirea spirituala este trezirea din visul mintii.

Detasarea este doar inceputul trezirii spirituale si primul pas pe drumul meditatiei. In Buddhismul Zen se spune ca atunci cand incepem sa meditam, muntii nu mai sunt munti, apoi ne trezim si muntii devin munti dinnou. Gandurile nu sunt ceva de temut sau ceva de care sa scapam, sunt doar o chestiune de a le pune intr-o perspectiva si a avea o alta relatie cu ele. Atunci cand ne trezim, putem sa fim martori la filmul mintii stiind ca nu este real. Putem sa ne bucuram de viata si sa ii cream un sens, stiind ca este doar un joc. 

Dincolo de micul vis al existentei umane, exista un rezervor adanc al dimensiunilor ascunse.

Dar acesta este doar inceputul. După ce te-ai trezit din visul in care credeai in perspectiva limitata a mintii tale, elimini blocajele pentru chestiuni precum energia kundalini, intuitia, abilitatile de vindecare, telepatia si multe altele. Aceste dimensiuni sunt pur si simplu dincolo de cuvinte insa, din cand in cand, maestrii de meditatie ne-au spus ca dincolo de micul vis al existentei umane exista un rezervor profund de dimensiuni ascunse. Aceste dimensiuni contin binecuvantare, intelepciune naturala non-conceptuala, de asemenea, iubire si compasiune pentru tot ceea ce exista.

Trezirea spirituala este trezirea din visul mintii in vastitatea experientei directe a intregului Univers.

„Calea meditatiei” inseamna sa integram aceasta trezire in fiecare aspect al vietii noastre. Sa ne urmam fericirea in loc sa ne urmam povestile de viata, sa incetam sa mai cunoastem lucrurile cu mintea, sa lasam loc soaptelor intuitive in locul zgomotului conditionarii noastre si sa lasam sa curga intelepciunea naturala, compasiunea care se afla mereu acolo atunci cand lasam sa cada si ultimul gand si intram in torentul infinitatii.

Sursa: upliftconnect.com.

Cititi si Cele 5 capcane ale ego-ului de evitat in meditatie.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt
insecte, fluturi, colaps catastrofalzen, povestiri zen