Mai multi astronauti au povestit ca au avut o revelatie pe cand se aflau in misiuni

Cercetatorii compara aceste experiente cu cele traite de calugarii budisti

In februarie 1971, un astronaut de pe Apollo 14, Edgar Mitchell, a trait bizarul fenomen (cunoscut de foarte putina lume) care a fost denumit ca „efectul de ansamblu”.

Cand a revenit pe Pamant, el a povestit ca a fost la un moment dat coplesit de un sentiment deosebit, foarte profund de „conectivitate universala”. Fara sa mediteze sau sa se concentreze, Mitchell a relatat ca a simtit „o senzatie de beatitudine, de atemporalitate si de comuniune” care pur si simplu l-a coplesit. Astronautul a descris ca instantaneu a devenit constient ca fiecare atom din corpul sau este conectat cu fragila planeta pe care o vedea pe fereastra, precum si cu ceilalti atomi din Univers. Mai mult decat atat, el a descris ca a devenit brusc constient de faptul ca Pamantul, oamenii, animalele, toate fiintele vii formeaza un intreg sinergetic. Aceste trairi i-au dat o senzatie de euforie extraordinara, de nedescris. Se pare ca Edgar Mitchell nu a fost primul – si nici ultimul – care a experimentat aceasta stranie „conexiune cosmica”.

Rusty Schweikart a simtit acelasi lucru la data de 6 martie 1969, in timp ce se afla intr-o misiune spatiala cu Apollo 9: „Cand mergi in jurul Pamantului timp de o ora si jumatate, incepi sa realizezi ca faci parte dintr-un imens intreg. Asta schimba totul… traiesti aceasta senzatie atat de profund incat simti efectiv ce inseamna notiunea de Om”. Schweikart, la fel ca si Mitchell, a descris ca a simtit foarte clar o conexiune universala, deosebit de profunda.

Cercetatorii compara aceste experiente cu cele traite de calugarii budisti

Experientele celor doi, alaturi de alte zeci de relatari similare descrise de alti astronauti, i-au intrigat pe cercetatorii care studiaza creierul. Acest „efect de ansamblu” sau constienta faptului ca toate materiile sunt conectate sinergetic suna similar cu experientele religioase descrise de exemplu de catre calugarii budisti sau de catre persoanele profund religioase.

Andy Newberg, neurolog care s-a specializat in medicina spatiala, studiaza cum sa identifice „semnele” care indica faptul ca un individ a trait aceasta experienta revelatoare. „Deseori poti sa-ti dai seama daca o persoana a zburat in spatiu sau nu. Semnele sunt <<palpabile>>”. In cadrul cercetarilor sale, Newberg a scanat creierele a sute de subiecti, printre care calugarite, cei care fac meditatii transcendentale, intr-un cuvant cei care experimenteaza si se concentreaza asupra unor trairi intense. Dupa zeci de studii, Newberg poate indica regiunile din materia cenusie a subiectului care au legatura cu aceste circumstante speciale. Cercetatorul doreste acum sa plece si el in spatiu cu echipamentele specifice pentru a putea studia „la fata locului” exact momentul in care se intampla acest bizar fenomen. Intr-un interviu acordat unui ziar american, Mitchell a explicat ca acel eveniment i-a schimbat complet viata, perspectiva asupra lumii precum si perceptia locului pe care fiecare il ocupam in Univers.

In incercarea de a descoperi fenomenul, astronautul a scris o carte, „Drumul Exploratorului” in care exploreaza stiinta constiintei umane. Folosind ceea ce el a denumit „modelul diadei” (principiu metafizic al dualitatii, la filozofii antici greci, opus monadei – n.r.) el subliniaza existenta a doua „fatete” ale energiei. „In loc sa fie doua lucruri diferite, energia este baza existentei noastre ca materie si este de fapt, baza cunoasterii si informatiei.

In stiinta, noi nu avem o definitie clara a constiintei. Singura definitie din dictionar a acestui cuvant se refera doar la notiunea de baza, la luciditate. Insa exista mai multe niveluri de constienta, s-a demonstrat in laborator ca orice fiinta vie, chiar si o simpla bacterie are aceasta informatie” sustine Mitchell. Intrebat daca el crede in Dumnezeu, astronautul a raspuns ca nu crede in „traditionala imagine de batran cu plete albe” insa crede in ceva care este mai presus decat toate. Astronautul a mai declarat ca nu poate descrie cu precizie experienta pe care a avut-o, insa este sigur ca a avut o revelatie a unei realitati ignorate de cei mai multi si anume ca „oamenii, locurile si toate fiintele sunt mult mai apropiate, au o relatie de interdependenta, de conectivitate mult mai apropiata decat se crede”.

Sursa: armoniacosmica.wordpress.com.

Recommended Posts

Leave a Comment

Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt
forta de a fi uniti, unitateoras padure, poluare