7 legi hermetice ale universului, 7 legi ale universului
Exp.19, arta digitala de Fractamonium

Hermetismul, sau stiinta hermetica, isi are originile dincolo de spatiu si timp, in Cunoasterea Universala care se afla in tot ceea ce este creat, in intreg Universul in profunzimile sale, ale care legi si postulate sunt condensate intr-ansul, iar in culturile si civilizatiile umane care s-au succedat pe suprafata planetei noastre, de-a lungul mileniilor, poate fi gasita in cultura Egipteana, Babiloniana, Traco-Semitica, chiar si Celtica, dar si in culturile stravechi ale Asiei indepartate, in China Antica, Japonia, India etc.

Hermetismul este un sistem filozofic, religios, dar si stiintific, atribuit in primul rand lui Hermes Trismegistus („de trei ori Mare”, unul dintre cei mai elevati maestri spirituali din Egiptul Ptolemaic – zeul Thot, sau Tehuti, un individ sacru care apare in multe instante atat la egipteni, cat si la greci, fiind anterior caderii Egiptului, distrugerii Bibliotecii si Farului din Alexandria si aparitia si profetiile lui Serapis, zeitatea precrestina de pe acele meleaguri, care a anuntat plecarea inspre nord, peste Marea Mediterana, a grupurilor precrestine care urmau sa propovaduiasca noile invataturi in Europa de atunci, continuand prin crestinarea Greciei de Sud), care s-au concretizat intr-un corp de invatatura sacra ce ne sintetizeaza legile cele mai puternice din Univers care guverneaza peste om si creatura, peste planete, stele, sori, sisteme si galaxii, care ne invata mersul echilibrat al Universului.

Mai jos avem un scurt videoclip ce prezinta 7 dintre postulatele hermetice ale Universului asa cum sunt ele prezentate in Corpus Hermeticum, dar si in alte scrieri atribuite lui Hermes. Consideram de maxima importanta ca sa le studiem, sa le includem in studierea arhetipurilor Universale. Iar mai apoi le vom comenta putin. Sa vedem:

1. Legea Mentalismului

„Totul este Spirit, Universul este Mental.”

Se spune, in traditiile milenare ale Cunoasterii, ca Suflul de Viata, care anima lumea, anima Creatia, este Spirit. Universul este Visul lui Brahma, Zamislitorul, mai gasim in alte traditii, de exemplu la Indienii Vedici, iar totul in acest Vis este Maya, adica Iluzie, continua traditiile Buddhiste.

Visul lui Brahma are conotatii mentale, insa nu in sensul in care noi le putem intelege. Mintea Universala este o Matrice unde se creaza lumile, ea fiind de natura pasiva, receptiva. Nu este un construct mental precum o fantezie, unde totul este permis si nu exista sanctiuni, ci o inchipuire ca un ideal al unei Divinitati care ne guverneaza pe toti. Sa vedem, totusi, felul in care se misca viata libera in Cosmos si in Lume. Este un arhetip universal, primordial.

Se mai spune ca forma Universului cunoscut este de Ou. Oul este un alt arhetip, niciodata cerc perfect insa rotund cu un aspect alungit, un aspect de raza in spirala atat vizual cat si muzical, acustic perceput. Practic, apare ca un fuior cu o baza rotunda si un varf concentric alungit. Este forma primordiala a fiecarei galaxii.

Daca Universul este mental, iar totul este Spirit, ce este mentalul? Numai un suflet iluminat poate raspunde la aceasta intrebare, mentala fiind substanta din care este compus Universul. Peste 90% dintr-un atom il reprezinta spatiul liber care nu este material, nu este nici solid, nici lichid, nici gazos, este energetic.

2. Legea Corespondentei

„Ceea ce este jos, este si sus. Ceea ce este sus, este si jos.”

Acest postulat are si o continuare: „pentru a se infaptui miracolul unui singur lucru („ad perpetranda miracula Rei Unius”), care este Tatal Creatiei.” Brahma Zamislitorul isi contempla Creatia privind in jos („quod inferio Microprosopio” – Microcosmosul) ca si cand ar privi in oglinda, iata postulatul a ceea ce este analog Celui de Sus!

Ca sa explicam sa inteleaga si cel mai simplu om, Dumnezeu, Creatorul, Tatal Universului, Brahma Zamislitorul este precum un urias. Spunea la un moment dat un intelept ca pentru un papagal, Dumnezeu este un papagal mai mare. Sa fie oare vorba de ierarhie?

Aceasta lege universala se mai numeste si legea analogiei. Vom putea gasi, astfel, ca arhetipurile care compun Lumea de Jos, Universul Inferior, sa-i spunem, compun si Universul Superior. Insa, exista si lucruri care nu au corespondenta in lumile cazute in vibratii materialiste, precum lumea fizica. Cum, de asemenea, sunt legi fizice care nu apar in dimensiuni superiore de vibratie. Un astfel de exemplu este legea gravitatiei. Aceasta nu apare in dimensiuni superioare dimensiunii fizice, ne spun inteleptii.

3. Legea Vibratiei

„Nimic nu este in repaus, totul se misca, totul vibreaza.”

Pentru a explica aceasta am vrea sa ilustram urmatoarea imagine:

Asa cum putem vedea, ilustratia ne arata un atom cu trei electroni care traseaza, prin traiectoriile lor, o serie de orbite luminoase care rezulta intr-o forma stelara cu aproximativ sase colturi. Este exact arhetipul geometric al legii corespondentei, mentionata mai sus.

Desi ilustratia este o imagine statica, totusi, ne arata uimitorul dinamism prin reprezentarea artistica simpla a traiectoriilor concentrice ale electronilor ce graviteaza in jurul nucleului atomului. Daca ne putem imagina, acesta este orice atom al oricarui element din Univers, cu mai multi sau mai putini electroni decat ne arata imaginea, si, practic arhetipul miscarii universale care este vibratia.

Astfel, vibratia este miscarea, freamatul Universului, palpitatia lui.

Amintind de legea de mai sus, cea a corespondentei, parafrazam folosind exact negatia din citatul acesteia din urma, si anume repausul. Acesta exista ca un opus al miscarii, cel al pasivitatii, mentinand echilibrul universal si legea dualitatii. Acolo unde este lumina se intampla aceasta pentru ca exista umbra care sa o sustina si sa o diferentieze.

4. Legea Polaritatii

„Totul este dublu, orice lucru are doi poli, totul are doua extreme.”

Aceasta potrivindu-se numai pentru ceea ce este creat, care este dublu, asa cum spune postulatul. Iar aceasta conduce catre relativitate. Practic, nu exista creatie daca nu sunt doi poli opusi care sa se atraga reciproc si care sa creeze o a treia stare sau un al treilea aspect. Aceasta este Creatia!

5. Legea Ritmului

„Totul creste si apoi descreste, orice lucru are durata sa, ritmul este constant.”

Exista ritm si exista armonie. Impreuna canta sinfonia Universului. De aceea Universul este Un Vers. Totul Unitar cu Diversitatea sa.

Totul creste, descreste, evolueaza, involueaza, precum mareele marii: flux si reflux. Foc si apa.

Desi exista ritm si armonie, considerand Universul un organism viu, nimic nu este egal cu nimic si totusi, exista simetrie, exista echilibru. In biologia acestui organism viu gasim homeostazia, cu care Universul se echilibreaza pe un singur ton cantat de mai multe coarde. Toate acestea din urma sunt elementele constituente ale acestui mare organism. Acestea pot fi planete, sori, stele, supernove, nebuloase or gauri negre. Toate canta impreuna si se influenteaza intre ele. Canta si danseaza impreuna si dimpreuna facand schimburi de energii si materii.

La final, ca si la inceput, gasim, aici, leagane, iar acolo, morminte. Fiecare cu durata sa de viata in aceasta dimensiune fizica perceptibila ochiului liber, apoi trece la un alt nivel de vibratie.

Ritmul este constant, iar acest lucru inseamna echilibru.

6. Legea Cauzei si Efectului

„Orice cauza are efectul sau, orice actiune are si o reactiune.”

In limba sanskrita are un nume pe care cu totii il cunoastem: karma. Acest cuvant inseamna literalmente fapta. In romaneste avem o vorba: dupa fapta si rasplata. Aceasta este traducerea romaneasca pura a legii cauzei si a efectului.

Orice actiune are o repercusiune sau mai multe, in functie de intensitatea si gravitatea faptei. Dintre toate legile Universului, aceasta lege ne sperie cel mai mult. Este cea mai neinteleasa dintre toate.

Pe masura neintelegerii este si teama, si invers. Acestea doua se influenteaza reciproc.

Exista un singur mare rau: ignoranta. Asa ne spunea Socrate acum cateva milenii. Aceasta ignoranta cauzeaza toate efectele pe care le vedem astazi in lumea noastra, cu intreaga adormire a constiintei umane pe care o avem. Efectele graviteaza in jurul vietii liniare, dihotomice pe care o traim.

Desi este un cuvant destul de mic, efectele sale sunt imense si complexe. Ramificatiile sale, cu alte cuvinte efectele care la randul lor se transforma in cauze, sunt multe si aproape imposibil de cuantificat. Sunt efecte la nivel uman, la nivel de mediu inconjurator, la nivel de Natura, la nivel economic, politic, social, religios, stiintific etc. Nu avem limbi ca sa le numim pe toate, insa daca ne concentram atentia asupra cauzei si o intelegem, ne putem permite luxul sa o modificam. Astfel, ignoranta este inlocuita de cunoastere.

7. Legea Genului

„Exista un gen in toate lucrurile, masculin si feminin. Genul se manifesta pe toate planurile.”

O alta chestiune a dualitatii creatiei este impartirea in cele doua genuri. Ambele sunt generatoare de forte vitale.

Exista, asadar, masculin si feminin care, atunci cand se unesc, creeaza o a treia forta care este diferita celor doua insa contine aspecte din ambele. Acesta este un mister al Naturii, cum se reinnoieste sau, practic, se transforma.

Peste tot exista masculin si feminin. Exista pana si planete care sunt polarizate masculin, altele feminin. Chestiunea genului, arhetipal, este numai asa, impartita in doi poli. Nu exista mai multi poli diferiti. Cei care conceptual incearca sa sugereze existenta mai multor poli diferiti, pe motiv de discriminare la nivel mondial, se afla intr-o eroare iluzorie si antinaturala. Perturba, astfel, mersul corect al Creatiei si Universului.

Polii masculin, feminin, pozitiv, negativ, sunt aspecte polarizante ale elementelor Creatiei, Naturii, Universului. Androginitatea le contine pe amandoua care ies la iveala in functie de scenariu cosmic si in functie de necesitate.

Exista chemari feminine si chemari masculine. Polul feminin este receptiv, pasiv, primitor, iar polul masculin este emisiv, activ, datator, daruitor. Polul feminin este spatiul, iar polul masculin, raza cosmica. Polul masculin penetrand energetic pe cel feminin, creeaza Cosmosul si Natura. Acest proces se desfasoara pe toate octavele si in toate dimensiunile in acelasi timp.

Dupa cum vedem in toate acestea exista un aspect care guverneaza, domina toate legile Creatiei. Acesta este dualitatea.

In toate cele sapte legi hermetice prezentate mai sus, dualitatea este guvernanta si sta la baza existentei si manifestarii lor. Exista dualitate in mentalitate, in corespondenta energiilor si materiei, in vibratii, polaritati, ritmuri si armonii, in cauze si efecte, si in genul masculin si feminin.

Totul este dublu!

Recent Posts

Leave a Comment

Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt
filozofia asiatica, fizica cuanticasocietate