Arta, constiinta

Arta ne poate vindeca, inspira si modifica chimia creierului nostru

Desi sunt atat de multe informatii despre dovezile efectelor pozitive ale yoga-i si meditatiei, ati fi surprinsi sa aflati ceea ce investigatiile stiintifice spun despre cum arta ne influenteaza creierul. Cu mult inaintea neurologiei moderne, artistii creau opere pentru a inspira omenirea, iar astazi imagistica complexa a creierului poate sa ne arate cum schimba arta fiziologia creierului nostru. Contemplarea, observarea si vorbirea in frumusete stimuleaza centri ai placerii in interiorul creierului in timp ce creste circulatia sanguina in cortexul orbitofrontal median. Acestea pot conduce la stari elevate de constiinta, bunastare si o mai buna sanatate emotionala.

“Circulatia sanguina crescuta in timp ce contemplam o pictura frumoasa, asa cum creste cand ne uitam la cineva pe care iubim, ne spune ca arta induce stari de bine direct catre creier.”

Profesorul Semir Zeki, seful catedrei de neuroestetica din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

A observa arta

Neuronii oglinda sunt neuronii care se aprind atat cand o persoana actioneaza cat si atunci cand observa actiunea respectiva realizata de o alta persoana. Acest lucru ne intoarce la un concept de baza in progresul uman care implica modelarea. Cand observam o lucrare de arta profunda ne aprindem efectiv aceieasi neuroni ca si ai artistului cand a realizat respectiva lucrare astfel creandu-ne noi cai neuronale si stimulandu-ne inspiratia. Aceasta stare de a fi absorbit de o pictura se numeste “cunoastere intrupata”.

“Arta acceseaza unele dintre cele mai avansate procese de analiza intuitiva umana, de expresivitate si o forma cheie de apreciere estetica se face prin intermediul cunoasterii intrupate, capacitatea de a se proiecta pe sine insusi ca un protagonist al scenei pictate.”

Christopher Tyler, directorul Centrului de Imagistica Cerebrala Smith-Kettlewell.

Monet, arta, constiintaMalurile Senei la Jenfosse (detaliu), de Claude Monet

Acest lucru explica de ce simtim ca visam cand ne uitam la lucrarile impresionistilor, precum cele ale lui Claude Monet, sau ca si cum am avea o viziune extatica in timp ce privim o pictura de Alex Grey . Puterea artei, combinata cu imaginatia noastra, de a ne transporta catre alte taramuri este uimitoare. Artistii au puterea de a ne arata lumi noi dar nu ar trebui sa le punem pe un piedestal, deoarece fiecare dintre noi este un artist.

“A crea arta ne activeaza intregul creier si poate sa favorizeze integrarea proceselor emotionale, cognitive si senzoriale.”

Joan French MA NCC LCPC.

Arise, Amanda Sage, detaliu, arta, constiintaArise (detaliu), de Amanga Sage

A crea arta

Actul de a crea arta este de asemenea terapeutic ceea ce reprezinta imboldul miscarii terapiei prin arta. Fiecare dintre noi am trait ca artisti cand eram copii si avem capacitatea de a aduce inapoi aceasta puternica forma de exprimare si de auto-vindecare daca ne-o permitem. Nu e nevoie sa fim experti ca sa ne bucuram cand mazgalim panza cu vopseluri si ne lasam centri placerii sa se aprinda ca un copil!

“Terapia prin arta, uneori denumita arta expresiva sau psihologia prin arta, incurajeaza auto-descoperirea si cresterea emotionala. Este un proces in doua parti care implica atat crearea operei de arta cat si descoperirea semnificatiei ei.”

Paula Ford-Martin.

Artistii vizionari moderni aplica ideea ca arta inspira comunitatea (societatea), este educativa si are puterea sa declanseze revelatiile spirituale. Pictand impreuna in grupuri si pictand in direct in timpul evenimentelor muzicale, acesti artisti le permit participantilor sa se implice in procesul lor de creatie. Vazand si intelegand faptul ca chiar si cele mai rafinate piese de arta au multe momente cand artistul nu este satisfacut sau are nevoie sa picteze peste ceva anume din lucrare este revelator pentru fiecare dintre noi in calatoria noastra spirituala.

Teolog, Alex Grey, arta, constiintaTeolog, de Alex Grey

Sarbatorind cum Arta schimba Constiinta

Artistul Alex Grey a deschis galeria Cosm in New York care mai poarta denumirea de “Capela Oglinzilor Sacre”. In cadrul Miscarii Artei Vizionare se considera ideea ca creativitatea insasi este o cale cadre Divin. Aceasta include crearea artei, adunarile in jurul sau sarbatorind arta si crearea comunitatilor care promoveaza exprimarea creativa in toate formele sale. Creativitatea este una dintre cele mai marete lucruri despre faptul de a fi uman si arta ne este un dascal excelent in aceasta calatorie spirituala.

“A trezi si a cataliza calea spirituala a fiecarei persoane prin oferirea accesului la cel mai inalt adevar mistic prin arta si actiuni creative.”

Valoare esentiala a proiectului Cosm.

Suntem inconjurati de panouri publicitare, de reclame care utilizeaza arta pentru a ne convinge sa cumparam lucruri de care noi, de obicei, nu avem nevoie. In prezent, exista o mare miscare spre a infrumuseta locurile publice cu picturi murale care au relevanta comunitara si culturala. Imaginati-va cum ne-am putea crea o lume mai pasnica si vibranta inconjurandu-ne cu arta frumoasa…

Sunetul Zborului, pictura murala, arta, constiinta

Sunetul Zborului, Flagstaff, Arizona

As vrea sa vad o lume in care oamenii de stiinta, politicienii si practicantii spiritualitatii se aduna in jurul artelor ca sa invete si sa-si impartaseasca unii cu ceilalti experientele astfel obtinute pentru a crea o lume mai buna. Arta vizuala ne poate vindeca, inspira si modifica chimia creierului nostru lasandu-ne plini de inspiratie si iubire. Nu avem nevoie de stiinta pentru a ne dovedi aceste lucruri dar acum daca tot am ajuns aici, care sunt unele dintre caile prin care vei invoca arta si creativitatea pentru propria ta calatorie spirituala?

Sursa: How Art changes Consciousness.

Recommended Posts
Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt