Eu consider regii si conducatorii ca niste fire de praf; aurul si bijuteriile, ca nisipul si grohotisul; hainele luxoase ca pe niste zdrente obisnuite. Vad miliardele de lumi ale universului ca niste seminte marunte de rodie, iar marile, ca pe un strop de apa. Invatamintele lumesti sunt doar iluzii. Sfintul drum al iluminarii e ca un buchet de flori ce se deschide in fata ochilor nostri. Meditatia e ca un stilp ce sustine un munte, iar Nirvana, un vis in timpul zilei… Judecarea binelui si raului e ca dansul serpuitor al dragonului, iar ivirea si stingerea credintei e precum urma lasata de scurgerea anotimpurilor…

Buddha.

Maestrul Hakuin era edmirat de vecini pentru puritatea vietii sale. Alaturi locuia a fata frumoasa, fiica unor negustori de alimente.

Intr-o zi, ca un trasnet picat din senin, parintii descoperira ca fiica lor era insarcinata. Desi fata nu voia sa spuna cine-i tatal, pana la urma marturisi ca era Hakuin.

Parintii furiosi, se dusera la maestru.

– Ah, da? a fost singurul lui raspuns.

Cand s-a nascut copilul, i I-au adus lui Hakuin, care I-a ingrijit apoi, fara sa-i pese ca-si pierduse reputatia.

Dupa un an, tanara mama nu mai rezista si spuse adevarul. TataI copilului era un tanar care lucra in targul de peste…

Dupa ce parintii se impacara cu ginerele, tinerii parinti se dusera la Hakuin sa-si ceara iertare si sa-si ia copilul inapoi.

Hakuin nu le reprosa nimic, spuse doar:

– Ah, da?

Recommended Posts

Leave a Comment

Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt
arta concentrarii, lumea digitala, distragerefericire, arhetipuri ale fericirii