Yugen, constientizare profunda, univers, zen, japonia

Yugen (幽玄 – japoneza) – o constientizare a Universului care declanseaza raspunsuri emotionale prea profunde si puternice ca sa fie descrise in cuvinte.

Nebuloasa fantoma - Yugen, constientizare profunda, univers, zen, japonia

Nebuloasa Fantoma, de Tyler Young

Yugen este un concept important in estetica traditionala japoneza. Traducerea exacta a cuvantului depinde de context. Yugen nu este o aluzie la o alta lume. Este vorba despre aceasta lume, aceasta experienta…

A vedea cum Soarele se scufunda in spatele unui deal imbracat in flori. A hoinari printr-o padure uriasa fara ganduri de intoarcere. A sta pe tarm si a privi dupa o barca ce dispare dupa insule indepartate. A contempla zborul gastelor salbatice pe care le vedem ca se pierd printre nori…
Zeami Motokiyo.

Idealurile esteticii japoneze sunt cel mai puternic influentate de Buddhismul Japonez. In traditia Buddhista, toate lucrurile se considera ca fie evolueaza din sau se dizolva in nimicnicie. Aceasta “nimicnicie” nu este spatiu gol. Este mai degraba un spatiu al potentialitatii.

Daca marea reprezinta potential atunci fiecare lucru este precum un val care rasare din aceasta si se intoarce la ea. Nu exista valuri permanente. Nu exista valuri perfecte. Un val este complet in nici un punct, nici macar la apogeul sau. Natura este vazuta ca un intreg dinamic care este de admirat si apreciat.

Aceasta apreciere a naturii a fost fundamentala pentru multe idealuri ale esteticii japoneze, “arte” si altor elemente culturale. In aceasta privinta, notiunea de “arta” (sau echivalentul sau conceptual) este, de asemenea, destul de diferita de cea a traditiilor occidentale.

Estetica japoneza este un set de idealuri antice care include “wabi” (frumusete tranzitorie dar desavarsita), “sabi” (frumusetea imbatranirii naturale) si “yugen”. Aceste idealuri, si altele, stau la baza majoritatii normelor culturale si estetice japoneze… Asadar, desi e vazuta ca o filozofie in societatile occidentale, conceptul de estetica in Japonia este vazuta ca o parte integrala a vietii de zi cu zi.

Zazen, Yugen, constientizare profunda, univers, zen, japonia

Wabi si sabi se refera la o abordare constienta a vietii de zi cu zi. De-a lungul timpului, semnificatiile lor s-au suprapus si au convers pana cand s-au unificat in wabi-sabi (侘寂), estetica definita ca si frumusete a lucrurilor “imperfecte, impermanente si incomplete”.

Tot ce inmugureste sau tot ce se descompune, asa cum au fost, sunt mai evocatoare in wabi-sabi decat cele in plina floare pentru ca sugereaza efemeritatea lucrurilor. In timp ce lucrurile vin si pleaca, ele semnaleaza venirea si plecarea lor, iar aceasta se considera a fi frumos.

In acest sens, frumusetea este o stare alterata de constiinta si poate fi vazuta in cele lumesti si simple. Semnele naturii pot fi asa de subtile ca este nevoie de o minte tacuta si un ochi cultivat pentru a le discerne. In filozofia Zen exista sapte principii estetice pentru realizarea wabi-sabi.

Fukinsei (不均整) – asimetrie, neregularitate; Kanso (簡素) – simplitate; Koko (Shibui/Shibumi) (渋味) – austeritate, fundamental, alterat; Shizen (自然) – fara pretentie, natural; Yugen (幽玄) – gratie subtil profunda, nu este evident; Datsuzoku (脱俗) – nemarginit de catre conventie, liber; Seijaku (静寂) – liniste, nemiscare.

Fiecare dintre aceste lucruri se gasesc in Natura, dar pot sugera virtuti ale caracterului uman si adecvarea comportamentului. Aceasta, la randul sau, sugereaza ca virtutea poate fi inculcata printr-o apreciere a, si practicarea, artelor. De aceea, idealurile estetice au o conotatie etica si strabat o mare parte din cultura japoneza.

Sursa: Yūgen (幽玄) – Deep Awareness of the Universe.

Save

Recommended Posts

Leave a Comment

Tinem legatura?

Daca doriti sa ma contactati, imi puteti trimite un mail folosind formularul de contact de mai jos.

Not readable? Change text. captcha txt
Ceremonia Ceaiului - Zen, arta, a trai profundestetica japoneza